Hari ni Mamy citer sikit tips pilih kobis hijau untuk masak #Takoyaki yeh.
Bila guna kobis yang terbaik dari ladang,takoyaki kita pun akan ada rasa flavor kobis lebih manis ( umami),lebih crunchy dan lebih padu.
So,masa nak beli kobis tu,pilih lah yang :
1. Daun warna lime green,cerah dan berkilat.
Kobis yang betul hijau lebih sedap berbanding color pucat keputih- putihan.
2. Bila dipegang,rasa padu,keras,tak terlalu lembik atau lembut.
Selain memudahkan proses sagat,kobis gini lebih rangup.
3. Struktur daun masih melekat dan tak terburai.Kalau dah terburai,kobis tu dah lama ataupun tak di handle dengan baik.
Tapi tips nih terguna pakai untuk yang makan kobis aje lah yeh.Yang tak suka kobis tu,boleh ganti dengan sayur lain.
Ingat takoyaki,ingat Mamy Aimi 😉
Nak order bahan masak takoyaki,direct whatsapp 013-6012 797 atau ke website
http://www.mamyaimi.com