Macam Mamy pernah bagitahu sebelum ni,bisnes takoyaki tak sama macam bisnes kuih muih tempatan.Bahan takoyaki ni mahal.
Jadi,kena pastikan standby modal yang cukup untuk pusing modal dan back up masa emergency.
Modal RM 200 - RM 300 sepatutnya tak dianggap sebagai terlalu tinggi bagi peniaga takoyaki yang serius buat bisnes nih.
Ikut pengalaman Mamy sendiri & melalui pemerhatian Mamy pada customers kami yang berniaga takoyaki
---> yang selalu tak cukup modal untuk restok bahan,selalunya susah nak bertahan lama berniaga takoyaki.
Gambar sumber Google.Macam mana nak elak kekurangan duit modal pusingan masa nak restok bahan takoyaki ?
Jaga 4 Perkara ni :
***************
1. Jual takoyaki ikut harga pasaran.Bukannya buang harga konon- konon nak bisnes cepat jalan.Bila jual harga sangat murah,mana nak ada untung apatah lagi duit modal pusingan.
2. Pastikan lokasi anda sesuai dan "Hot" 🔥untuk jual takoyaki.
Di mana ada gula,di situ ada semut.Di mana ada ramai orang,di situ ada peluang buat jualan tinggi.
Bisnes tak masyuk sangat,memang susah nak pusing modal.
3.Urus Duit Niaga dengan penuh disiplin.
Asingkan duit hasil niaga dengan duit kegunaan peribadi.Jangan campur aduk guna.Pengurusan kewangan yang baik akan banyak membantu bisnes bertahan lama.
4. Jaga connection dengan "Yang Maha Memberi Rezeki".Benda yang paling mudah ialah jaga solat fardhu di awal waktu & top up dengan solat sunat.Kadang kala rezeki susah masuk sebab kita terlalu utamakan bisnes berbanding panggilan untuk solat ( Peringatan untuk diri Mamy sendiri juga).
Harap sedikit info ini dapat beri manfaat terutamanya buat peniaga takoyaki tegar😊
---------------------------------------------------------
Psttt..Kalau nak dapatkan sos takoyaki berkualiti tinggi khas untuk berniaga takoyaki,boleh roger Mamy yeh😊👇
#WasapJer0136012797
#MamyAimi
#PembekalBahanTakoyaki