Assalamualaikum semua.Seronok beraya ? πππ
Hari ni Mamy nak share pulak rahsia cara dapat masak lebih banyak takoyaki dengan tepung takoyaki Mamy Aimi.
Contoh :
********
Biasanya 300g tepung takoyaki Mamy Aimi boleh masak dalam anggaran 60 biji takoyaki saiz diameter 4cm.
Tapi,kalau guna tips Mamy nih,boleh masak lebih banyak daripada 60 biji takoyaki .
Nak tahu macam mana ?
Jom check it out ππ
***********************
1. Guna inti takoyaki bersaiz besar.
Inti kecik sangat nanti takoyaki tak padat & paling menakutkan ialah ia jadi kurang sedap berkrim disukai ramai πΉ
2. Guna banyak parutan sayur terutamanya kobis + lobak merah.
Baru lah takoyaki padat,tak lopong dan crunchy munchy.
3. Guna kobis China berbanding kobis Malaysia.
Bukan sebab kobis Malaysia tak bagus.
Tapi sebab kobis china lebih rangup dan tak terlalu layur bila dimasak dalam takoyaki.
4. Lebihkan air semasa bancuh tepung takoyaki.
Biasanya bancuh takoyaki guna 1 bahagian tepung + 2 bahagian air.
Tapi,boleh je naikkan nisbah
maksima campuran tepung + air kepada 1: 2.5
Contoh :
1 cawan tepung takoyaki Mamy Aimi + 2 setengah cawan air
Atau
300g tepung takoyaki Mamy Aimi + 750 ml air.
5. Acuan takoyaki kena cukup panas.
Acuan tak panas nanti bancuhan tepung takoyaki tak kembang sempurna.Bila tak kembang,tu yang terpaksa letak bancuhan tepung lebih.
Dah kurang bilangan takoyaki yang dapat dimasak.
Tak puas la makan macam tu.Sadisss kann?πΉ
***********************
Dah tahu tips & tricks nih,meh la join geng masak takoyaki sendiri kat rumah.
Insya Allah lebih berbaloi- baloiπ✌
************************
Nak order bahan masak takoyaki,whatsapp terus Mamy Aimi yeh.
013-6012 797
Atau nak lagi bergaya,direct order kat website
https://www.mamyaimi.com