Khamis, 18 Januari 2018

Elak pembaziran bahan takoyaki dengan kaedah F.I.F.O

Hari ni Mamy Aimi nak citer sikit tentang FIFO nih.

F.I.F.O ?
Macam U.F.O aje bunyinye.Ape kebendanya tu?hehehe.

FIFO ni short form untuk :
F - First
I - In
F- First
O - Out

Bila order beberapa bahan # takoyaki lebih daripada satu ataupun belum habis guna dah REPEAT ORDER, habiskan guna dulu bahan yang expired date lebih awal.

Contohnya macam dalam gambar Set kit Takoyaki Mamy Aimi nih.


Expired date bagi setiap pek :
🌸Starter pack - 5 Oktober 2018
🌸Single pack - 5 Julai 2018
🌸Family pack - 5 Oktober 2018

Tarikh luput single pack lebih awal jadi better start habis guna pek yang ni dulu berbanding pack lain.

*************************
Untuk peniaga takoyaki yang selalu restock tepung takoyaki banyak- banyak  macam gambar kat bawah ni pulak,


Mamy rekemen untuk SUSUN tepung yang :

🌸expired date LEBIH CEPAT di bahagian DEPAN

🌸 expired date LEBIH LAMBAT di bahagian BELAKANG

Bila susun macam ni, automatik kita akan habis guna dulu tepung yang bertarikh luput lebih awal.

Yelah,peniaga takoyaki ni kan biasanya memang kena restok barang baru sebelum barang sedia ada habis supaya tak putus stok.

So memang kena habis guna dulu bahan yang expired date lebih cepat untuk elak pembuangan & pembaziran bahan yang expired.
*************************

Mamy harap dengan sedikit tips ini dapat memberi manfaat.

Nak order bahan masak takoyaki untuk makan sendiri @ berniaga ?

Direct whatsapp Mamy Aimi yeh 😉👇

013-6012 797

www.mamyaimi.com

Ingat takoyaki,
Ingat Mamy Aimi.