Selasa, 19 September 2017
10 Tips Bisnes Takoyaki secara DELIVERY
Hari ni Mamy nak belanja 10 tips ringkas untuk sesape yang menjual makanan secara DELIVERY terutamanya #Takoyaki.Check it out 😉👇
**********************
1.Kumpul order dan tetapkan masa spesifik untuk delivery ( tarikh,masa).
2.Tetapkan kuantiti minima untuk order ( MOQ).
3. Pilih area delivery berkelompok atau secara pusing 1 round.
4. Asingkan takoyaki ball dan topping agar tahan lama.
5. Guna bekas kedap haba supaya takoyaki masih suam.
6. Kenakan delivery charge.
7. Jika risau berbalah dengan customers tentang delivery charge, mark up harga siap- siap.
Harga jual = harga makanan + delivery charge( tetap)
8. Sebelum delivery,ambil full payment .
9. Jika provide sistem booking, kenakan booking fee at least 70 % dari harga jual.Highlight booking fee tidak dipulangkan jika cancel order.
10. Pastikan ada 2 no phone customer untuk back up.In case,salah satu no phone tak dapat dihubungi.
Semoga bermanfaat 💖
*********************
Untuk order bahan masak takoyaki,direct whatsapp
013-6012797
#MamyAimi