"Mamy,boleh ke tak takoyaki nih kami nak masak ikut cara masak cucur tepung macam post viral kat group masak fofular tuh.Means tak nak guna acuan ? "
ππππππππ
Okay,Mamy buat pencerahan sikit untuk semua customers #MamyAimi yeh.
Jawapan Mamy ialah terpulang lah pada korang.
Tapi,
sebagai usahawan merangkap supplier bahan takoyaki yang prihatin,Mamy rasa bertanggungjawab untuk highlightkan 2 perkara penting.
ππππππππππ
Sukatan bancuhan tepung takoyaki Mamy Aimi yg sesuai untuk dapatkan takoyaki garing di luar tapi gebu dan lembut di dalam ialah
Tepung takoyaki : Air = 1 : 2.5@3
Maksudnya,jika guna 1 cawan tepung takoyaki,campurlah dengan 2 atau 2 setengah ( max) cawan air.
Bancuhan tepung nih memang akan sangat cair jadi perlu untuk guna acuan.
Jika air kurang daripada nisbah nih ( macam dalam post viral tu nisbah yg digunakan ialah 1:1), jangan nanges kalau takoyaki korang keras tau..
Lagi satu,
Bila nisbah bahagian air dikurangkan kepada 1 cawan tepung takoyaki + 1 cawan air, bilangan takoyaki yang boleh dimasak akan drop kepada 50%.
Maksudnya, jika 600g tepung takoyaki premix sepatutnya boleh masak 120 biji takoyaki, bila air dikurangkan,makin sikit takoyaki yang korang boleh masak.
Rugi kan ? π
ππππππππππ
Jadi untuk customers Mamy Aimi tercayang,Mamy rekemen sesangat untuk guna acuan.
Acuan takoyaki atau acuan kuih apape pun boleh.
Bentuk bulat ke,bentuk bunga dalam taman ke,bentuk ikan kekek mak iloi- iloi pun takpeπ
Asalkan korang bebetul follow cara bancuh tepung dan cara masak takoyaki yang Mamy bagitahu yeh.
Semoga pencerahan ni dapat membantu π
ππππππππππ
Untuk order bahan masak takoyaki,direct whatsapp
013-6012 797
www.mamyaimi.com