Jumaat, 4 Ogos 2017

Mamy, boleh ke masak takoyaki ikut cara post viral tuh ?

"Mamy,boleh ke tak takoyaki nih kami nak masak ikut cara masak cucur tepung macam post viral kat group masak fofular tuh.Means tak nak guna acuan ? "

πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–


Okay,Mamy buat pencerahan sikit untuk semua customers #MamyAimi yeh.

Jawapan Mamy ialah terpulang lah pada korang.

Tapi,

sebagai usahawan merangkap supplier bahan takoyaki yang prihatin,Mamy rasa bertanggungjawab untuk highlightkan 2 perkara penting.



πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–

Sukatan bancuhan tepung takoyaki Mamy Aimi yg sesuai untuk dapatkan takoyaki garing di luar tapi gebu dan lembut di dalam ialah

Tepung takoyaki : Air = 1 : 2.5@3

Maksudnya,jika guna 1 cawan tepung takoyaki,campurlah dengan 2 atau 2 setengah ( max) cawan air.

Bancuhan tepung nih memang akan sangat cair jadi perlu untuk guna acuan.

Jika air kurang daripada nisbah nih ( macam dalam post viral tu nisbah yg digunakan ialah 1:1), jangan nanges kalau takoyaki korang keras tau..

Lagi satu,

Bila nisbah bahagian air dikurangkan kepada 1 cawan tepung takoyaki + 1 cawan air, bilangan takoyaki yang boleh dimasak akan drop kepada 50%.

Maksudnya, jika 600g tepung takoyaki premix sepatutnya boleh masak 120 biji takoyaki, bila air dikurangkan,makin sikit takoyaki yang korang boleh masak.
Rugi kan ? πŸ˜…

πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–

Jadi untuk customers Mamy Aimi tercayang,Mamy rekemen sesangat untuk guna acuan.

Acuan takoyaki atau acuan kuih apape pun boleh.

Bentuk bulat ke,bentuk bunga dalam taman ke,bentuk ikan kekek mak iloi- iloi pun takpe😁

Asalkan korang bebetul follow cara bancuh tepung dan cara masak takoyaki yang Mamy bagitahu yeh.

Semoga pencerahan ni dapat membantu 😊

πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–

Untuk order bahan masak takoyaki,direct whatsapp

013-6012 797
www.mamyaimi.com